Nieuws

« Terug

Verzuim in je organisatie is lastig, maar je kan er ook veel van leren

VeranderVerzuim-Blog-Onze-manier-van-werken-2.jpg11 jul

“Verzuim. Het is lastig, kostbaar en vraagt veel tijd, maar het geeft ook heel veel relevante input en feedback terug aan de organisatie”, vertelt Eva Vester-Vles, directeur van Verander Verzuim. Wij weten dat verzuim de bodemplaat is van een organisatie.

Alles wat niet goed gaat of toe is aan verbetering zie je terug in de verzuimproblemen van een organisatie. Denk aan de productiviteit, de werkdruk of fysieke werkbelasting, de interne cultuur en veiligheid, de vrijheid van werknemers of de stijl van managers. Kortom: veel thema’s die belangrijk zijn voor de directie om een bedrijf te versterken is de kern van hun bedrijf, het personeel. Het personeel blijft immers toch altijd de grootste kostenpost van een organisatie.

Verzuim is meer dan ziekmelden

De eerste vraag die ons vaak wordt gesteld is: Hoe kan dat dan, verzuim is toch alleen als je ziek bent? Nee, wij zien dit anders. Vanuit onze visie is verzuim alles wat de basisruil werk versus loon verstoort. Dat kan komen doordat iemand ziek is, maar ook door demotivatie, het stellen van andere prioriteiten buiten werk of zelfs ruzie op het werk of in de privésfeer.

Verschillende redenen van verzuim

Er zijn verschillende redenen, die de ruil loon versus arbeid kunnen verstoren. Eigenlijk weten werkgevers dat onbewust al. Er is immers nooit twijfel over de afwezigheid of verminderde inzet van een werknemer, als hij of zij een intensieve medische behandeling ondergaat of niets meer kan na een zwaar ongeluk. Maar het irriteert de werkgever wel als iemand veel afwezig is op het werk, niet productief is en ondertussen alle leuke evenementen afgaat in zijn vrije tijd en hier uitgebreid verslag van doet op zijn socialmedia-kanalen. Beiden zijn een vorm van verzuim en niet allebei het gevolg van ziekte.   

Adviesbureau personeels- en verzuimbegeleiding

Wat doet Verander Verzuim precies? Wij zijn een adviesbureau op het gebied van personeels- en verzuimbegeleiding. Wij helpen werkgevers en hun werknemers om alle vormen van verzuim te beperken en te voorkomen in de organisatie. Met als uitkomst optimale inzet en betrokkenheid van werknemers en werkgever. Doordat we binnen Verander Verzuim gedreven, onafhankelijk en sterk in de menselijke benadering zijn, weten we in korte tijd veel te bereiken en te veranderen bij organisaties en hun medewerkers. 

“Wij zijn sterk in het kritisch onderscheid kunnen maken tussen dat wat een opdrachtgever meent dat aan de orde is en het daadwerkelijke verzuimprobleem in de organisatie, zonder daarover te oordelen.”

neem contact met ons op ▸

Verzuimprobleem in de organisatie

Werkgevers benaderen ons vaak in eerste instantie als ze een verzuimprobleem in de organisatie hebben. Ze hebben geen tijd of kennis om zelf de werkzaamheden rondom verzuimmanagement uit te voeren, maar wel een duidelijk beeld hebben over de situatie en bijbehorende oplossing. Door op een deskundige en respectvolle manier de juiste gesprekken te voeren met de juiste persoon op de juiste plek, komen we er snel achter wat er werkelijk speelt en wat de reden is van het verzuim. 

Oorzaak van verzuim

Wij ontrafelen het verschil tussen de oorzaak van het verzuim en de gevolgen daarvan, voor hen en voor het werk. Voor de werkgever en zijn werknemer wordt dan vaak ook duidelijk dat de oorzaak van het verzuim veelal totaal anders is dan het gevolg. Naast ziek zijn bestaan dus andere redenen om te verzuimen.

Durven, doen en doorpakken

Vanuit deze (oorzaak) invalshoek gaan we, samen met de werkgever en zijn werknemers, daadkrachtig te werk om het verzuim op duurzame wijze aan te pakken en op te lossen. Dit doen we vanuit een zakelijke benadering met of voor alle individuen. We doen dit door de rol van (case)manager tijdelijk over te nemen, door de werkgever te ondersteunen. Met deze vorm van verzuimmanagement streven we ernaar om de werkgever te faciliteren om het verzuimtraject zo veel mogelijk zelf aan te kunnen pakken. De basis van verzuimbegeleiding is het terugdringen van verzuim en de werknemers zo veel mogelijk op hun competenties en kwaliteiten in te zetten. Dat bereik je als werkgever met durven, doen en doorpakken.

neem contact met ons op ▸

« Terug

Heb je een vraag?

Stel hem aan ons en we nemen snel contact met je op.

Stel je vraag ▸
Scroll naar boven