Vraag & Antwoord

Vraag & Antwoord flexibiliteit werknemers.jpg

Tijdens de coronacrisis was er bij medewerkers een hoge mate van flexibiliteit en medewerking om andere werkzaamheden op te pakken, andere uren te werken en op andere werkplekken te werken. Nu lijkt iedereen weer zijn oude patroon op te willen pakken en lijkt bewegen/mobiliteit juist een taboe. Wat is jullie advies? 

Na de spannende periode van de lockdown is de rek bij veel werknemers er een beetje uit. We zijn nog niet terug naar de oude situatie zoals dat was vòòr 16 maart 2020. Dat betekent dat we gezamenlijk (werkgever en werknemer) goede afspraken zullen moeten maken over het inrichten van het nieuwe werken en de flexibiliteit die daarbij nodig is.

Uitgangspunt is daarbij wel de eigen functie van de werknemer met de bijbehorende taken. Dat wil niet zeggen dat er een wijziging in het takenpakket en eventueel in uren of werkplekken aan de orde kan zijn. Mits dit redelijkerwijs wordt toegepast over de gehele organisatie. Dus wat voor de ene werknemer geldt in de functie, geldt ook voor zijn collega in dezelfde functie. Het is belangrijk dat binnen de organisatie hierbij geen onderscheid wordt gemaakt.

Ten tweede is het van belang om in gezamenlijkheid met de werknemers inzichtelijk te maken wat nu nodig is voor de organisatie en voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Betrek de medewerkers zoveel mogelijk bij het bedenken van oplossingen en alternatieven. Wat zijn de mogelijkheden en de beperkingen als gevolg van de aangepaste regels?

Daarnaast is belangrijk om een tijdspad te verbinden aan deze nieuwe werkafspraken, gerelateerd aan de vraag van de corona maatregelen, zodat iedereen in de organisatie een duidelijk beeld heeft voor hoelang deze aanpassingen van toepassing zijn.

En last but not least: plan evaluatiemomenten. Nodig de medewerkers uit hun ervaringen, plus en minpunten kenbaar te maken. 

Wil je meer weten over hoe je werknemers flexibel en in beweging kan houden of heeft uw organisatie hierin ondersteuning nodig? Neem dan gerust contact met ons op. 

Heb jij een andere vraag die je graag beantwoord zou willen zien? Stel deze dan gerust.Meer informatie

Heb je vragen, of wil je weten wat Verander Verzuim voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Neem contact op ▸

Bekijk ons team ▸

"Accurate, daadkrachtige, nauwkeurige maar bovenal een menselijke dienstverlening waarbij de zaak niet uit het oog verloren wordt."

Scroll naar boven